Derome

Enter har varit på Derome i Anderstorp där man fokuserar på försäljning till yrkeskunder inom industri, byggnation, service och offentlig förvaltning. Man strävar efter att ha ett lokalt anpassat proffssortiment med både bredd och djup inom områdena stål, verktyg, industrivaror, byggvaror och förnödenheter.

 

Vi har träffat Malin Petersson som är platschef på enheten i Anderstorp och Mats Johansson som är säljare inom industrivaror, och dom berättar att Derome förvärvade både Woody och Emil P i Gislaved under 2019, och man gjorde en kombianläggning med fokus på både industri och bygg. Det här innebär att man nu kan ge kunderna ett ännu bredare erbjudande, som en del av Sverige största familjeägda träindustri.

Inom Derome är man 2800 anställda, på drygt 60 anläggningar i södra Sverige.

Två dagar i veckan kommer det leverans från Veddige, där huvudsätet för Derome ligger. Dessa kör man sedan ut direkt till kund med en pick-up. En lokal lösning som man infört vid enheten i Anderstorp som en extra service till kund, istället för att kunden ska komma till butiken och hämta.

Sedan har man även ett relativt nytt koncept inom Derome, bygglogistik, där företaget i samverkan med bygghandeln, industrihandeln och maskinuthyrning ska kunna erbjuda en helhetslösning som förenklar för kunderna. Det handlar om hur man planerar logistik och flöden kring ett bygge, frakta och få dit allt material som behövs för att spara både tid och pengar för kunden.

Hur ser det ut på byggdelen, med tanke på konjunkturen?

Det märks naturligtvis. Men vi har en lagom stor anläggning, där det ändå är bra rusch. Men så bygger man också väldigt mycket åt industrier här i regionen, och nu märks det att man räknar mycket på projekt inför hösten. Vi har varit ute mycket hos kunderna för att stämma av och kolla läget, och dom känner sig trygga fram till semestern. Hur det blir sen beror ju lite på marknaden. Men vi verkar i ett industritätt samhälle, där man satsar mycket och Derome i Anderstorp har med tanke på det ett bra läge.

Vad gäller priserna så har dom stabiliserat sig nu, även om dom inte har gått ner. Men tillgången på material är bättre nu än det var tidigare. Då var det problem med leveranserna hela tiden.

Att vi är en stor kedja gör att man har lite mer trygghet. Här i närheten finns Derome även i Värnamo, Växjö, Alvesta och Moheda, och man växer sig hela tiden längre inåt landet. I Halland har det varit stort hela tiden, men nu växer det sig längre in i Småland också. Expansionen består mycket av förvärv, men det har startats upp en del nytt också, som t.ex. i Alingsås.

 

Hur ser det ut på industrisidan?

Där ser vi att många har mycket att göra fortfarande. Men konjunkturen kommer nog att märkas av här också. Många företag när man går in i en lågkonjunktur, stannar upp och tänker till och lägger om kursen. Vilket såklart är sunt. Men det känns som att det finns en tro på framtiden, när man ser på byggnationer här omkring i regionen. Sen vet vi ju inte vad det tar vägen än, men vi ser att vi både får nya kunder, och tillbaka gamla, som är intresserade av konceptet med vår kombinationsanläggning. En styrka vi har här är det specifika ”EmilP sortimentet!”, med pneumatik, svets och transmissioner.

När EmilP köptes upp av Derome så följde i stort sett hela kundstocken med, och kunderna finns inom en radie på 4 mil ungefär. Det är där vi är som starkast.

Funktionen med järnvarubilen fanns sedan tidigare, men skillnaden nu är att vi har ett stort centrallager i Landskrona, med betydligt mer varor på lager än tidigare.

Industrisidan finns även på en del andra av Deromes anläggningar. Derome satsade på industrisidan 2017 då man fick reda på att IMAB i Helsingborg och Halmstad skulle avyttras. Det här är två jätteanläggningar som nu ingår i Deromekoncernen

 

Är det några nyheter på gång i verksamheten?

Nyheten vi har är att vi har två nya säljare som ska ut och bearbetar marknaden, så att vi kan bearbeta ett större område än i dagsläget. Vi känner att vi behöver vidga oss lite mer. Sen utgår i stort sett hela industriförsäljningen över Värnamo från vår anläggning i Anderstorp, så en av våra säljare kommer att bearbeta Värnamo och bortåt. Anläggningen i Värnamo har ingen industrisäljare, utan där är det en ren bygghandel.

En annan nyhet är också webbhandeln, något som man har satsat väldigt mycket på inom Derome. Den ökar hela tiden, man har fått in mycket mer produkter i den nu.

 

Vad ser ni för utmaningar, nu och framöver?

Vi känner nog att vi sitter lugnt i båten. Vi har god stabilitet och en god service i och med att vi finns nära kunden. Vi har en bra relation med våra kunder, och att stärka kundrelationen är väldigt viktig i dessa tider.

Vi har också en stabilitet i leveranserna både i och med att vi har turbilar från Veddige, och med leveranserna från lagret i Landskrona.

 

Var ser ni er själva om 5 år?

Vi har nog mer anläggningar, österut. Och inom industrin så har vi säkert ytterligare en eller två säljare till. Man behöver ju vara ute och bearbeta nya kunder för att kunna bredda sig och växa, och ambitionen finns definitivt att vi ska växa. Bara här i Anderstorp är vi nu 16 st anställda. När Derome tog över Woody var man 5 st, så det har växt ordentligt de senaste åren.

 

Vad ser ni är positivt med att bo och verka här i kommunen?

Är man född och uppvuxen här så känner man sig hemma här. Man har en anknytning till platsen och känner i stort sett alla. Det är närheten till allt och alla helt enkelt, och i och med det har man nog mycket gratis.

För anläggningen så är det en bra plats att finnas på för här är ju så industritätt. Det finns ett starkt kundunderlag, och vi ligger bra till rent logistikmässigt.

 

Avslutningsvis säger Malin och Mats att man jobbar väldigt hårt med säljare, marknadsföring och den nya webbsidan för att få ut budskapet att man utvecklar industri och trävarudelarna tillsammans och är en fullserviceanläggning under Deromes starka varunamn.

Vi tackar Malin och Mats för ett trevligt och givande företagsbesök.

Dela inlägget:

Kontakta oss

Stortorget 2
332 30 Gislaved