På besök hos Axelent Engineering
Följ med oss till Axelent Engineering där vi träffat VD Jesper Bundgaard för att prata kring verksamheten, flytten till nya lokaler och hur man ser på framtiden.
Axelent Engineering är en del av Axelent gruppen. Här bygger man smarta produktionslinjer till tillverkningsindustrin, och väldigt gärna i Gnosjöregionen. För, som Jesper säger, i den här regionen finns det så otroligt mycket tillverkningsföretag. Det hela började med att man byggde mycket av Axelents produktionsutrustning, men med växande kunskap kom det även förfrågningar från andra företag som var intresserade av att man byggde maskiner åt dom också. Och det är vad man gör här på Axelent Engineering, bygger specialmaskiner.
I mars i år flyttade man till nya lokaler, från Nordenhuset på Mårtensgatan, till nya större lokaler på Baldersvägen i Gislaved. Men det är nästan så att vi börjar växa ur lokalerna redan, säger Jesper. Man har väldigt mycket att göra, och märker egentligen inte av någon avmattning alls.
”Idag är det ingen som pratar om att flytta ut sin produktion från Sverige till något lågprisland, snarare gör man tvärtom och tar hem sin produktion. Och tar man hem sin produktion så automatiserar man gärna och då är Axelent Engineering en del av den processen”, säger Jesper.
”Det här är ett väldigt häftigt företag”, berättar han vidare. ”Det som gör oss snudd på unika är att vi har alla delar i det som vi kallar automation och specialmaskiner. Vi har projektledare som tar hand om kunden från den första förfrågan, vi har konstruktörer som konstruerar, vi har en automationsavdelning som också automatiserar, vi har en tillverkningsavdelning som vi tillverkar alla maskindelar själv, vi har en egen montageavdelning, en montagehall, och så har vi en serviceavdelning. Så vi knyter liksom ihop alltihop.”
På Axelent Engineering gör man inga kortsiktiga affärer, utan strävar hela tiden efter att bygga långa relationer och tillgodose hela kundens behov. Man har väldigt nöjda kunder, och har väldigt bra relationer med sina kunder. ”I den här regionen är nöjda kunder en förutsättning”, konstaterar Jesper. ”Här känner alla varandra på ett eller annat sätt, så man kan helt enkelt inte göra bort sig och göra ett dåligt jobb.”
På Axelent Engineering tar man också gärna emot besök, och tycker om att visa upp vad man kan. Självklart förutsatt att man för sina kunder får visa det som byggs. Det finns många företag som är väldigt restriktiva med besök, men här gör man alltså precis tvärtom. Det är ju också mycket positivt som kommer av att man visar upp vad man gör.
Den största delen av företagets kunder finns i Gnosjöregionen, där bl.a. Thule är en stor kund. Men man har även en del stora kunder utanför regionen, som t.ex. företagen Husqvarna och Väderstad, och har även fått in SKF i Göteborg som en kund, vilket man är väldigt glada för. Då och då får man följa med sina kunder utomlands, till Polen och USA till exempel, men det är inget som man aktivt söker, utan man är väldigt intresserade av vad som händer i Gnosjöregionen eftersom det finns så otroligt mycket tillverkningsindustri här.
I takt med att priset på el och energi blir dyrare så får man även fler och fler frågor om smarta maskiner. Tidigare har det varit en ickefråga, om man inte håller på med processindustri, som är verkligt energikrävande. Men idag har det blivit vanligare även från övrig industri, säger Jesper. Idag är det ju vanligt att belysning och annat stänger av sig själv när man går ut ur ett rum, och dit vill man komma med maskiner också. Idag är det ju extra aktuellt med tanke på energipriserna.
På Axelent Engineering har man många unga anställda, som kommer direkt från gymnasiet. Men man har nästan inga tjejer, vilket Jesper tycker är tråkigt. För som han säger, ”mixade arbetsplatser är det allra bästa”, så många fler tjejer hade han gärna sett i företaget framöver.
Att man har många unga anställda har att göra med att man har ett väldigt bra samarbete med gymnasieskolan i Gislaved. Nästa år kommer Axelent Engineering att dela ut ett stipendium på 10.000 kronor till den bästa avgångseleven på Industritekniska programmet, vilket Jesper hoppas kan främja att fler blir intresserade av att gå programmet och få upp ögonen för att arbeta i industrin. Förutom samarbete med den lokala skolan här så har man även ett samarbete med Högskolan i Jönköping där man bland annat är med och sponsrar eleverna, som huvudsponsor, i ett solbilsprojekt. För Axelent som koncern är det viktigt att vara en del av det goda samhället, och hela koncernen har väldigt sunda värderingar. Vilket Jesper säger var viktigt för honom när han började arbeta här.
I mars i år flyttade Axelent Engineering in i nya lokaler på Baldersvägen i Gislaved, och anledningen till det var att man fram till dess funnits på två adresser. En på Mårtensgatan i Gislaved och en i Hillerstorp. Där var det en verksamhet som hette Hillerstorp Specialmaskiner, som blev en del av Axelent Engineering för ett antal år sedan. Men att ha verksamheten uppdelad på två orter gjorde att det blev lite ”vi och dom” känsla. ”Det är ju inte en kontinent emellan” som Jesper säger. Han vill ha känslan ”Vi på Axelent Engineering”, så att slå ihop verksamheterna har blivit jättebra konstaterar han. Anledningen till att det blev just i Gislaved var att det fanns en bra lokal med lite ledig mark, samt att Gislaved ligger bra till. ”Det ligger mitt emellan en massa saker”. Man hade också mycket personal som kommer från andra sidan länsgränsen, från Västergötland, så läget i Gislaved passade väldigt bra.
På frågan om vad som är på gång i verksamheten, om det är några nyheter, får vi svaret att det egentligen inte är något särskilt, mer än att man har väldigt mycket att göra. Man har flera nyanställda, varav några på relativt kort tid är tidigare anställda som slutat men som nu har kommit tillbaka till företaget. ”Det är nästan det bästa betyget man kan få ”, konstaterar Jesper. ”Att man har varit hos andra arbetsgivare ett tag, men så hör man av sig och undrar om man inte kan få komma tillbaka. Och det får dom såklart jättegärna!”
Den största utmaningen som Jesper ser för företaget, är att rekrytera kompetenta medarbetare. Vissa yrkeskategorier är jättesvåra att få tag på, som t.ex. CNC-operatörer, robotprogrammerare och automationsingenjörer. ”Vi vill ju vara ett innovativt teknikcenter”, säger Jesper. ”En arbetsplats som man pratar om redan på gymnasiet eller högskolan, som ett fint företag där man gärna vill arbeta.”
För att försöka attrahera personal och rätt kompetens så försöker man synas i alla möjliga sammanhang, som t.ex. på olika jobbmässor och Högskolan i Jönköping. Precis som man vill ha ett gott rykte bland sina kunder och leverantörer, så vill man även ha det mot potentiella arbetssökande.
Vi avslutar med att fråga om framtiden, och var man ser sig själva om 5 år. ”Då skulle jag gissa att vi kanske är dubbelt så stora som idag”, säger Jesper. Han tänker att man har blivit jätteduktiga på klimatsmarta och energisnåla specialmaskiner. Att man är fler som arbetar med detta, och är en del i hela regionens framgång. Det finns så många otroligt duktiga företag i den här regionen. ”Det spelar ingen roll var man är i Sverige och går in i ett rum så är det någon i Gnosjöregionen som har tillverkat stolarna, listerna eller något annat. Det finns överallt. Det är en viss företagaranda i den här regionen.”