Bo i Gislaved

Tänk dig ett företagsmecka, mitt i djupaste Småland. Bland susande granar och glittrande vatten. En plats där alla känner alla, är hjälpsamma och stöttande, och där du alltid har naturen tätt inpå husknuten. Samtidigt som det är nära till arbete, skola och en fritid fylld av allt från outddor till racing och mäktiga kulturupplevelser. Här är det helt enkelt lätt att få livspusslet att gå ihop, och få tid över till det som är viktigt i livet. Till allt som du drömmer om.

Tänk att få koppla av efter jobbet med långa skogspromenader, en stillsam fisketur på någon av våra 388 sjöar, eller att susa fram på mountainbikelederna på Isaberg. Att få känna rysningen i kroppen av den mäktiga känslan när vår egen symfoniorkester slår an konsertens första toner. Eller att känna pulsen på speedwaybanan när Lejonen bjuder på spännande hemmamatch, eller när starten går på Scandinavian Raceway. I vår del av Småland präglas vi av en aktiv livsstil, och av att ingenting är omöjligt. Här blir du del av en stark företagaranda, ett starkt entreprenörskap och ett driv som har präglat vår bygd i decennier.

Gislaved är centralorten i en region med åtta orter. På en plats där vi lever livet med närhet till allt som är viktigt, och där företagandet är en del av vårt DNA. En plats där du kan hitta ditt drömboende.

Våra åtta orter

Gislaved Gislaved är centralorten i kommunen och har 10 269 invånare (2020). Här finns grundskola F-9, gymnasium, eftergymnasial utbildning och flertalet förskolor. Livfullt centrum med brett handelsutbud, här finns det mesta. Flera större mataffärer, både i centrum och på externhandelsområdet Smålandia. Stort utbud av fritidsanläggningar.

Anderstorp Anderstorp är den näst största orten i kommunen med 5 202 invånare (2020). Här finns skola F-9, flertalet förskolor, simhall, sporthall, tennishall. I centrum finns flera mataffärer och flera specialbutiker – exempelvis bokhandel, skor, skönhet, elektronik, inredning, arbetskläder, blommor. Elljusspår och badplats finns på gång- och cykelavstånd. Här ligger också Scandinavian Raceway och i anslutning till det motorsporgymnasiet.

Reftele Reftele har 1 311 invånare (2020), förskolor och skola med F-9. I centrum finns mataffär och ett par specialbutiker. Ligger naturnära och gränsar till odlingslandskapet i södra kommundelarna. Strax utanför samhället finns Stora Segerstad Naturbrukscentrum med gymnasieutbildningar inom bland annat lantbruk, skog och naturturism. Refele har även elljusspår, och järnvägsförbindelse mot Halmstad och Värnamo-Nässjö.

Smålandsstenar Smålandsstenar med 4 560 invånare (2020) har flera förskolor och skola med F-9. Flertalet mataffärer och specialbutiker i centrum. Tempererat utebad sommartid, skatepark och goda idrottsmöjligheter. Station med järnvägsförbindelse mot Värnamo-Nässjö och Halmstad.

Hestra Hestra har 1 362 invånare (2020). Här finns förskolor och grundskola F-6, mataffär och några specialbutiker. Naturnära med såväl badplats som Isabergs fritidsområde på mycket nära håll. Järnvägsstation för kust-till-kust-banan.

Burseryd Burseryd, med 957 invånare (2020), har skola F-6 och förskola. Här finns mataffär och några specialbutiker. Aktiv fritid erbjuds med elljusspår, allaktivitetshall, tennisbana och idrottsplats. Här ligger även dansbanan Bokskogen som funnits sedan 1930-talet.

Broaryd Broaryd är en mindre ort i sydvästra kommundelen med 285 invånare (2020). Här finns skola F-6, förskola, elljusspår och tennisbana samt elljusspår. I Broaryd finns även en mindre mataffär med självbetjäning.

Skeppshult Skeppshult är en liten ort med drygt 378 invånare (2020) som har förskola och grundskola F-6. Här bor man landsbygdsnära. Skeppshult ligger nära Smålandsstenar och det är där man hittar livsmedelsaffärer och service. Skeppshult är även känt för Skeppshultscykeln och Skeppshults gjuteri.

 

Gislaveds kommun har 29 556 invånare. 82,1% bor i tätort och 17,9% på landsbygden (2021).