BRA TILLVÄXT I KOMMUNENS NÄRINGSLIV

Grattis till kommunens företag! Det går bra för er. Vi har tredje bäst tillväxt i länet, enligt kreditupplysningsföretaget Syna.

I kommunen finns det 85 företag som samtliga har ökat sin omsättning, nyanställt och gått med vinst under 2019 visar undersökningen Bästa Tillväxt 2019 som kreditupplysningsföretaget Syna har gjort. Vi är på tredje plats bland länets kommuner. Kommunerna i GGVV (Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo) finns på topp 5 med Gnosjö som 1:a, Värnamo som 2:a och Vaggeryd på 5:e plats.

– Det här är ett mycket fint kvitto på att vi har ett bra och fungerande företagsklimat. Jag är glad över att det går bra för företagen. Det bidrar till att utveckla kommunen och göra den mer attraktiv, säger Carina Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunens näringsliv mår bra

Anton Sjödell (M), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen och ansvarig för kommunens näringslivsfrågor menar att placeringen beskriver verkligheten på ett bra sätt och att tillväxten visar att kommunens näringsliv mår bra. Det ständigt pågående arbetet med att skapa goda förutsättningar för näringslivet märks i undersökningen.

– Det här resultatet är mycket glädjande. Vi har väldigt drivna företagare i kommunen som skapar arbetstillfällen och ökar attraktiviteten för området. Sedan kan vi inte luta oss tillbaka. Det gemensamma arbetet fortsätter så att näringslivet kan utveckla sina verksamheter även i framtiden, säger Anton Sjödell (M).

Resultat av god samverkan

Under de senaste åren har kommunen och företagen haft ett antal näringslivsdialoger. De visar att man ser samma utvecklingsbehov och att det finns en stor vilja att gemensamt förbättra näringslivsklimatet och förenkla för företagen. Många av de aktiviteter man kom fram till är genomförda, vilket påverkar resultatet, menar Leif Österlind, näringslivschef.

– Vi vill ha det bästa näringslivsklimatet. Där är vi inte än, men undersökningen visar att vi har ett starkt näringsliv och till nästa gång siktar vi på förstaplatsen, säger Leif Österlind.

Utmärkelsen Bästa Tillväxt

Kreditupplysningsföretaget, Syna, granskar årligen tillväxten i Sverige. De tittar på boksluten från alla svenska aktiebolag, och utmärkelsen Bästa Tillväxt går till den kommun i respektive län med störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.

– En tredjeplats i länet är fantastiskt. Det bekräftar bilden jag har fått vid alla företagsbesök, man vågar satsa och det går bra för dem. Vi behöver ett konkurrenskraftigt näringsliv för att utveckla kommunen, säger Marie Johansson (S), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande.

Konkreta fakta mäter företagen

Tre värden mäts när Syna granskar företagen:

  • Andelen företag som har en ökning av omsättning med fem procent mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen.

Av de här tre värdena skapas ett tillväxtindex som används för att jämföra kommunerna.’

 

TEXT: Gislaveds kommun

Dela inlägget:

Kontakta oss

Stortorget 2
332 30 Gislaved