DeLa Matbutik

DeLa Matbutik tar hand om livsmedel som annars skulle gått till svinn hos matbutiker i Gislavedsområdet och säljer det för en billig peng i sin butik. Man vänder sig i första hand till ekonomiskt och socialt utsatta personer, men även till de som vill handla klimatsmart och hållbart. Eventuellt överskott från butiken går till övrig hjälpverksamhet på Hela Människan i Gislaved.

DeLa butiken i Gislaved startade upp i slutet av förra året och vi träffade Ann-Marie som visade upp och berättade för oss hur butiken och det nya konceptet fungerar.

 

Tidigare delade man ut matkassar två dagar i veckan, vilka plockades ihop av volontärer. Nu har man istället gått över till att vara en butik dit alla som vill är välkomna att komma och handla. Varorna kommer idag från nio butiker; ICA Kvantum Gislaved, Willys Gislaved, ICA Nära Bredaryd, Hammargården, ICA Supermarket Anderstorp, ICA Smålandsstenar, Willys Gnosjö, City Konditoriet och Smålänningens Marknad, som skänker mat och varor de inte längre kan sälja. Det kan vara allt från kattmat, drycker, frysta matvaror, mat som gått ut i datum, varor som saknar etikett eller som har skadade förpackningar. DeLa har som princip att man får sälja maten på bäst före-datum, om man anser att den är tjänlig, och den frysta maten har man ungefär 3-5 månader i butiken. Sen skänker man det som blir över.

Priserna i DeLa butiken är satta ca 20% under de priser som är i ordinarie butik. Den som är medlem får dessutom betala bara hälften av priset som är satt i DeLa butiken. Alla är välkomna att handla här berättar Ann-Marie, men det är medlemmarna man på det här sättet vill möta genom att ge dem ännu bättre priser.

 

Hur blir man då medlem?

Ann-Marie förklarar för oss att medlem blir man om man t.ex. har försörjningsstöd, äldreförsörjningsstöd, etableringsersättning, garantiersättning eller migrationsverkets dagersättning. I den här kategorin ser man bland annat många nya från Ukraina.

Man kan också söka om att bli medlem om man har en ersättning, t.ex. sjukersättning eller pension, som understiger 11.200 kr efter skatt, bara man kan visa upp något som styrker detta.

Till sist finns det också en kategori, som man valt att kalla sociala behov, där man kanske har en lön som överstiger gränsen men där det av olika anledningar ändå är svårt att få det att gå runt.

Sedan butiken öppnade i januari har man nu dryga 80 medlemmar, och även om det behövdes en tillvänjningsperiod så har det nya konceptet nu slagit väldigt bra ut. Det gör nog mycket för självkänslan när man får betala själv för det man handlar, konstaterar Ann-Marie.

 

Uppstarten

Under hösten 2022 märkte man av att man inte fick in lika mycket mat från sina butiker som tidigare, och man var ett tag fundersam till om man skulle kunna öppna DeLa butiken. I uppstartsfasen fick de som tidigare hämtat matkasse bli medlemmar, allt eftersom de hittade in och förstod värdet i denna möjlighet, och blev en stadig kundgrupp. Runt nyår fick man in mycket mat, och man kände nu att det fanns underlag för att gå ut till samhället med möjligheten som denna butik ger.  Efter en artikel i VN och i Jnytt ökade sen medlemsantalet med runt 50 stycken, och man har nu även börjat få en större spridning på medlemmarna. Allt från dom unga som precis flyttat hemifrån, till ensamstående mammor, äldre fattigpensionärer och missbrukare.

 

Akuthjälp

Fortfarande finns man till för de som absolut inte kan betala sin mat genom att de kan söka om ett presentkort i butiken och köpa det de vill ha istället för tidigare tilldelad akut matkasse.

DeLa står för Diakonalt Effektivt Livsmedelsansvar, men det står även för något mycket viktigare, säger Ann-Marie. Att vi delar med oss. Vi delar på det som kommit in, vi har volontärer som delar med sig av sin tid för att göra jobbet i butiken, för att du ska kunna komma in hit och handla. Och det är det tänket vi vill förmedla till dom som kommer in och handlar här, avslutar hon.

 

DeLa butiken i Gislaved finns på Regeringsgatan 13, och har öppet tisdagar och torsdagar mellan kl 14-16

 

Dela inlägget:

Kontakta oss

Stortorget 2
332 30 Gislaved