Elmacken – Den nya laddstationen på Smålandia

Vi har träffat Harris Dzafic och Per-Arne Johansson som har startat bolaget HS Elmacken AB tillsammans med Harris fru Selma, som också hon är delägare i företaget.

Idén till Elmacken föddes 2021 då Harris, som jobbar med bilförsäljning, såg en snabb utveckling och ökande försäljning av elbilar, och samtidigt en stor efterfrågan på laddstationer. Han kontaktade Per-Arne om sin idé att starta en laddstation, och att placera den på Smålandia, där Per-Arne är fastighetsägare sedan tidigare.

Idag har idén blivit verklighet och det finns nu 8 snabbladdningsplatser centralt placerade på handelsområdet. Laddstationen har en kapacitet på 400 kW in, vilket kan ge en dynamisk effekt på 150kw ut till varje enskild bil, beroende på hur många som laddar för tillfället. Vilken effekt som för tillfället finns tillgänglig är något som kunden informeras om direkt på laddstolpen.

Efter att ha läst flera marknadsundersökningar, och sett till de förutsättningar som finns i infrastrukturen på området, så har man funnit att detta är en bra och framtidssäker lösning.

Redan första månaden har många hittat till laddstationen och tillförlitligheten på anläggningen har varit mycket bra.

Självklart har det funnits en del utmaningar med projektet, men med gemensamma erfarenheter har Harris och Per-Arne hittat fram till en lösning där man kan erbjuda en produkt som ligger i framkant på marknaden, och man säger också att samarbetet med Gislaved Energi för att få fram kapacitet till laddstationen har varit mycket bra.

På Elmackens laddstation erbjuder man en betallösning med vanliga betalkort och swish, något som man fått positiv uppmärksamhet för som en kundvänlig och öppen lösning. Det är en relativt ny betalningslösning i de här sammanhangen, men som troligtvis kommer att gälla framöver på alla laddstationer.

Harris och Per-Arne ser ljust på framtiden för Elmacken. Försäljningssiffrorna för elbilar rusar i höjden, och man har idéer på att utveckla verksamheten med t.ex. tak med solceller och batteribackup, för att kapa topparna i elförbrukningen. Det kan även bli aktuellt att sätta upp laddstationer på fler platser framöver.

Att etablera sig och verka i Gislaveds kommun ser man många fördelar med, och man tror på Smålandia som ett område som kommer växa med fler verksamheter och besökare framöver.

 

Dela inlägget:

Kontakta oss

Dzenana ”Nanne” Abdurahmanovic
NÄRINGSLIVSUTVECKLARE