Filmvisning; Smokeys dröm – när Formel 1 kom till byn

Klockan är nio på morgonen en sensommardag 1965. På Blads kafé i Anderstorp sitter de tre motorentusiasterna Sven ”Smokey” Åsberg, Åke ”Rörkrökarn” Bengtsson och Bertil Sanell för den dagliga förmiddagsfikan. Den här gången är samtalsämnet något annat än det vanliga. ”Vi ska köra Formel 1 i Anderstorp”, säger ”Smokey” Åsberg. Så började historien om när det lilla småländska samhället Anderstorp fick världens blickar riktade mot sig när F1 kom till byn 1973.

 

Torsdagen den 15 augusti visar vi dokumentärfilmen; Smokeys dröm – när Formel 1 kom till byn, på Hotell Åsen i Anderstorp.
Måndagen samma vecka har filmen premiär på biograf Skandia i Stockholm, den 18 augusti på SVT Play och tre dagar senare på SVT 2.

En film som berättar historien om när F1 kom till Anderstorp har allt – karaktärerna, flärden, 70-talet, bilarna, mystiken, historiens vingslag, visionerna, drömmarna, pengarna, patriarkala makt­strukturer och dekadensen.
Historien kommer att fascinera den sportintresserade, den historiskt bevandrade och den som allmänt är fängslad av otroliga historier, extravaganta och spännande karak­tärer.

Filmen berättar historien om när F1 kom till Anderstorp, men producenten gör det inte på ett kronologiskt vis, de gör det inte genom att redovisa resultaten i de fem F1-loppen och de berättar det inte det klassiska hjältehistorien där de som är kvar i livet levererar sina vittnesmål i ”talking heads” staplade efter varandra. Istället berättar de historien genom den enda kvinna som var förtrogen i den innersta kretsen av patriarkala strukturer – Birgitta Viberg, sekreterare och högra handen till Sven “Smokey” Åsberg.
Det är Birgitta som för historien framåt och det är hennes vittnesmål som är centrala och utgör fundamentet i historien. Hon minns inte vem som stod på pallen under tävlingarna, hon minns inte hur många hästkrafter bilarna hade, hon minns inga bilmärken eller publiksiffror. Däremot minns hon entreprenörskapet, stoltheten, knasigheten och den unkna kvinnosynen.

Producent: Christian Albinsson
Medproducent: Henrik Johnsson Baryard
Redaktör: Anton Berg

Visning 1 – eftermiddag med fika.
Visning 2 – kväll med middag med Hotell Åsens nya kock.

Biljetter och mer info släpps inom kort, håll utkik i vår kalender och på vår Facebook sida. 

Dela inlägget:

Kontakta oss

Stortorget 2
332 30 Gislaved