Följ med på företagsbesök till Nennesholms Gård

En disig morgon i mars åkte vi och besökte Yvonne och Ulf på Nennesholms Gård i Nennesmo för att prata om deras verksamhet och vikten av gröna näringar.

Ulf är född och uppvuxen på gården, och har alltid arbetat med att vara bonde, och tillsammans med Yvonne, som arbetat med mjölkkor hela sitt liv, så bedriver dom sedan 1999 ekologisk mjölkproduktion på gården.

Ulf berättar att det aldrig har funnits så många kor i Reftele församling som det gör idag, vilket gör Reftele lite unikt. Han tycker det är positivt för bygden och det gör att det finns många kollegor att prata och samarbeta med.

Och apropå samarbeta så har man precis inlett ett samarbete med grannen i byn, där man kommer att bilda ett gemensamt bolag för att även i framtiden kunna säkra en fortsatt mjölkproduktion på gården. Som ett första steg i detta har man investerat i två nya mjölkrobotar. Den gamla mjölkroboten som fanns började bli gammal och Ulf och Yvonne var tvungna att ta beslut på om man skulle fortsätta med mjölkkor eller helt enkelt lägga ner. Valet blev att fortsätta. Både Ulf och Yvonne betonar vikten av att ha en egen livsmedelsproduktion i Sverige, inte minst med tanke på den oro som är i världen just nu. Många frågor kring vikten av vår livsmedelsproduktion, att se över och bygga om våra lager med mat och bli mer självförsörjande väcks nu till liv på nytt.

Tanken är nu att man framöver ska kunna samarbeta i det nya bolaget, där Ulfs och Yvonnes ca 80 kor slås samman med den andra besättningen i byn. ”Gården passar till mjölkproduktion, och livsmedel behövs även i framtiden. Då kändes det bra att investera i det här, säger Yvonne”.

Både ombyggnaden av ladugården, samarbetet med grannen och beslutet att bilda ett bolag tillsammans har gett Yvonne och Ulf en nytändning och paret ser positivt på att man nu har en plan för framtiden. De tänker också att det nya samarbetet framöver ska kunna innebära att dom själva kan minska engagemanget i bolaget och därmed bli lite mindre bundna, både med tanke på att pensionsåldern närmar sig samt att det även finns andra intressen som drar. Ulf arbetar även i skogen och Yvonne har sin grönsaksbod*. Så sysslolösa tror dom ändå inte att dom kommer att bli.

På frågan om vilka utmaningar man ser så svarar Ulf att det största bekymret dom haft är de höga elpriserna, samt att fodret till korna har blivit mycket dyrare. Det har varit kraftiga prisstegringar som man på sikt inte kan leva med. Mjölkpriset till bönderna har förvisso blivit lite högre, vilket Ulf ser som positivt, men han betonar också att det inte kompenserar övriga prisstegringar. Det behövs mycket mer om man ska kunna överleva på sikt.

När vi till sist styr in samtalet på vad dom tycker om att bo och verka i Gislaveds kommun så kommer snabbt närheten till Stora Segerstad upp som något positivt. För egen del ser man fördelen i att det gör det lättare att hitta anställda, men man betonar även att Stora Segerstad gynnar hela bygden. Närheten till allt är också något som kommer upp. Nennesmo är centrum som Ulf säger med ett leende, det är nära både till Anderstorp, Reftele och Gislaved. Nära till all den service man behöver med mat, reservdelar till jordbruket, sjukvård m.m, och satsningen på den nya butiken, Reftele Lantmän, som gjordes för några år sedan har verkligen lyft samhället och gett positiva signaler på att det satsas för framtiden i bygden. Det finns ingen anledning att åka till storstan och handla när allt som behövs finns så nära här i kommunen resonerar Ulf och Yvonne.

 

Ett stort Tack till Yvonne och Ulf på Nennesholms Gård för att ni tog emot oss!

 

*Nennesholms Grönsaksbod

När Yvonne inte håller på med korna så odlar hon även grönsaker som hon säljer i sin grönsaksbod på gården. Tanken var först att odla och sälja på Reko-ring, men sen insåg hon att det passade henne bättre att ha en grönsaksbod som alltid står öppen. I grönsaksboden är det självbetjäning vilket gör att man får komma när man vill och handla. Yvonne berättar att hon till och med har haft kunder på nätterna. Hon tycker att det har fungerat bra med självbetjäningen, kunderna sköter sig bra och är noggranna, och betalningen görs smidigt med swish.

I grönsaksboden finns, förutom det Yvonne själv odlar, även ägg från hennes egna höns. Men hon köper också in en del annat och säljer i sin bod, som t.ex. äppelmust från Vistakulle och Brunneby musteri. Saft, sylt och honung finns också på hyllorna, och rapsolja från Kastebergs gård. Och även en del korgar och träredskap.

 

Vill ni se en film från vårt besök på Nennesholm så hittar ni den här.

Dela inlägget:

Kontakta oss

Stortorget 2
332 30 Gislaved