Hela Människan i Gislaved: Ljusare lokaler och förbättrad arbetsmiljö

Den 13 januari i år öppnade Hela Människan sin butik i nya lokaler på Köpmangatan i Gislaved, något som resulterat i både ljusare och fräschare lokaler, och en bättre arbetsmiljö för personalen.

Vi träffade Maria Sandberg, som är tillförordnad verksamhetschef för Hela Människan i Gislaved, som berättade att flytten resulterat i både ljusare och fräschare lokaler, och en bättre arbetsmiljö för personalen. Anledningen till flytten var helt enkelt att det gamla kontraktet var på väg att löpa ut och man behövde då ta ställning till om det gamla kontraktet skulle förnyas, eller om man skulle leta efter något nytt. Valet blev att hitta en ny lokal, eftersom man kände att personalen behövde en bättre arbetsmiljö, och mer dagsljus, än den befintliga lokalen kunde ge. Valet föll på Team Sportias gamla lokal på Köpmangatan, med tanke på att den låg centralt och dessutom nära busstationen.
Det ska vara lätt att ta sig till oss, det ska vara lätt att komma hit och handla. Att komma hit och jobba och arbetsträna. Så det var en avgörande faktor till att det blev den här lokalen. Att den är så tillgänglig. Sen blev ju flytten inte så lång, och det var ju såklart skönt. berättar Maria.

Både butiksyta och beredningsyta har blivit mindre, det vill säga den ytan där man tar emot och gör i ordning det som skänks. Men trots det beskrivs den nya lokalen som stor och luftig, vilket troligtvis har att göra med den ljusa och fräscha inredningen. Något som påverkat både arbetsmiljö och kundupplevelse positivt. I butiken finns även ett litet café, vilket gör att kunderna gärna stannar kvar lite längre i butiken, tittar runt och passar på att ta en fika. Det är väldigt roligt, berättar Maria.

I butiken finns allt från kläder, husgeråd, leksaker och böcker till blomkrukor och möbler. Kundkretsen från den tidigare butiken håller sig såklart kvar men något som blivit allt vanligare är även att fler medelålders kommer in för att handla kläder och söker efter unika fynd och vintagekläder. En trend som både speglar en ökad medvetenhet kring återanvändning och hållbarhet, men även den ekonomiska utvecklingen i samhället.

Vad ska man då tänka på om man vill skänka saker till Hela Människan?

Till att börja med att allt är helt och rent och att sakerna helst är packade i flyttkartonger, eftersom kassar så lätt går sönder. Man kan alltid komma och lämna in saker till oss när vi är här på plats, säger Maria. Måndagar och onsdagar från kl 8 till kl 16, tisdag och torsdag fram till kl 18 och fredagar till kl 12. Även på lördagar finns vi på plats från kl 9 till kl 13. Här finns en dörr på baksidan som alltid är öppen när det är någon på plats, och där kan man enkelt lämna in sina saker utan att behöva komma in och säga hej.

Det mesta som lämnas in till Hela Människan används på ett eller annat sätt. Visst finns det en del som är för dåligt och som måste kasseras, men det mesta säljs i butiken eller skänks vidare till en vänorganisation i Estland.

På Hela Människan i Gislaved är man 8 anställda och utöver det kommer det volontärer, människor som arbetstränar, gör samhällstjänst och man har även kontakt med skolan och det individuella programmet. När vi är som flest är vi runt 35-40 stycken här, berättar Maria. Det är viktigt att ha något meningsfullt att göra, att känna att man kan, och såklart även för det sociala.

Hur ser det ut framtåt

Förhoppningen med butiken är att vi ska kunna öka vår försäljning, men det är samtidigt en förutsättning att vi hinner med vårt riktiga uppdrag som är att ta hand om människor, poängterar Maria. Men vi hoppas kunna öka så att vi kan ha kvar butiken och driva runt den, eftersom vi är en stor aktör.
Hela Människan är en riksorganisation, där varje ort har en egen förening, och vårt mål och syfte är att verka för Gislaved. Vi verkar på orten och lägger alla våra resurser här eller i närområdet. Det finns ju många organisationer som till exempel skickar sina pengar utomlands. Men vårt syfte är att hjälpa här i vår kommun, avslutar Maria.

Dela inlägget:

Kontakta oss

Stortorget 2
332 30 Gislaved