Kommunens näringsliv är fortsatt i topp

Grattis till kommunens företag! Vi behåller vår andra plats i 2022 års tillväxtindex för Jönköpings län, enligt kreditupplysningsföretaget Syna.

Kommunens företag ligger fortfarande i toppen för tillväxt i Jönköpings län. Likt förra året hamnar vi på andra plats bland länets kommuner. På första plats kommer Gnosjö och Vaggeryd blir trea. Synas tillväxtindex uppmuntrar en stabil utveckling i näringslivet och lyfter fram kommuner där många företag växer.

– Det är en fantastisk insats av näringslivet! Men vi behöver hela tiden utveckla leveransen av bra service till våra företag. Synas undersökning bygger på skarpa siffror, vilket är en grundläggande återkoppling från näringslivet att det finns bra förutsättningar att driva företag i Gislaveds kommun, säger Anton Sjödell, (M), kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

Bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet

I kommunen finns det 131 företag som samtliga har ökat sin omsättning, nyanställt och gått med vinst under 2022. Det visar undersökningen Bästa Tillväxt 2022 som kreditupplysningsföretaget Syna gjort.

Två företag som gått framåt under året är Isaberg Rapid och Skeppshultscykeln. Vi ställde frågan vad resultatet från Synas undersökning betyder för dem:

– Fantastiskt att verka i en region som är företagsvänlig och har god tillväxt! Vi går mot betydligt tuffare tider och därför är det extra skönt att vi har detta som en bra utgångsposition, säger Mikael Schentz, VD Isaberg Rapid.

– Det är ett bevis på att vi har agerat rätt under de svåra tiderna under pandemin, säger Jonas Andersson, VD Skeppshultscykeln.

Historiskt starkt näringsliv

Leif Österlind, näringslivschef, berättar att det finns ett starkt näringsliv i kommunen historiskt sett och man arbetar för att det ska vara så över tid. Näringslivets villkor och förutsättningar kan bli ändå bättre. Det gäller att hitta nya vägar och att vända problem till möjligheter, vilket näringslivet är bra på.

– Att en kommun av Gislaveds storlek hamnar på andra plats i länet är mycket glädjande. Det betyder mycket att företagen växer, anställer och genererar intäkter för kommunen och landet. Dessa intäkter skapar förutsättningar för kommunal service och en positiv utveckling i kommunen, säger Leif Österlind.

Utmärkelsen Bästa Tillväxt

Kreditupplysningsföretaget, Syna, granskar årligen tillväxten i Sverige och delar ut priset Bästa Tillväxt till den kommun i varje län där företagen växer bäst. Syna granskar boksluten från alla svenska aktiebolag och utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.

Konkreta fakta mäter företagen

Tre värden mäts när Syna granskar företagen:

  • Andelen företag som har en ökning av omsättning med fem procent mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen.

Av dessa tal skapas ett tillväxtindex som används för att jämföra kommunerna. Den bästa tillväxten finns där de flesta växer. Bred tillväxt skapar stabila regioner. Därför är bästa tillväxt en viktig värdemätare.

 

Text: Josefin Leijon

Dela inlägget:

Kontakta oss

Stortorget 2
332 30 Gislaved