MAVIS Möbler bygger nytt i Smålandsstenar

Vi har träffat Magnus Heijel, VD och ägare på MAVIS Möbler AB, för att prata om bygget av nya lokaler och hur dom ser på framtiden.

Till att börja med, berätta lite kort vad är Mavis?

Mavis är ett möbeldesignföretag från Smålandsstenar som startade 1917 under namnet Bröderna Johansson Sängfabrik. 2008 blev jag (Magnus) delägare, vi bestämde oss för att fokusera på designade möbler och bolaget bytte då också namn till Mavis Möbler AB.

Mavis ska flytta ut verksamheten till södra industriområdet i Smålandsstenar, berätta.

Idag hyr vi våra lokaler, men ser nu i och med detta en möjlighet att kunna expandera och äga vår egen fastighet. Något som har varit ett mål för oss. Där vi är nu finns inte samma möjligheter att expandera och göra dom satsningar vi vill framöver.

Hur många arbetar på Mavis?

Idag är vi 4 stycken, men vi söker just nu efter en ny medarbetare. En säljare på contract projekt.

Den nya byggnaden, ska den innehålla produktion, eller hur är tanken?

Det har egentligen aldrig varit vårt mål. Vi har en slogan; Made in our world, dvs tillverkad i vår värld. Vi vill inte begränsa oss själva med material, maskiner eller annat, utan vi vill tillverka dom möbler vi vill göra och i dom material som vi känner för. Vi vill helt enkelt inte pallanpassa en möbel, utan en möbel ska vara anpassad för ett hem, och då ser vi en begränsning i egen produktion. Viss montering däremot sker här redan idag, men i övrigt är det framförallt lager. Vi designar våra egna produkter och lägger ut dom hos lämpliga producenter.

Hur långt har ni kommit i era byggplaner?

Vi har kommit långt och ska förhoppningsvis lämna ut till upphandling hos byggföretag inom någon vecka. Det är ett omfattande projekt så vi arbetar med en arkitekt och konsult här i Smålandsstenar som hjälper oss i arbetet.

Ni ska bygga på en tomt här på industriområdet, och ni kommer ju få grannar ganska omgående. Samarbetar ni på något sätt i byggnationen?

Vi, tillsammans med Addcut och SjöGoo, som också ska bygga här, har lärt känna varandra eftersom vi ligger i samma fas i byggandet. Vi har försökt hitta synergier och prata om vad vi kan göra tillsammans. Men det är rätt komplext, så dom ambitioner vi har haft är egentligen att försöka prata och tipsa varandra.

Vad betyder det för orten Smålandsstenar att ni väljer att bygga här?

Det syns att det händer något här, i Smålandsstenar. Det är ju entrén till samhället, och att man då har nya och snygga byggnader ser trevligt ut och signalerar att ”här satsas det”. Det är spännande med kommunens ambition för området.

Det känns som att Smålandsstenar är en ort där det händer mycket. Här är mycket privatägt, stora och duktiga företag. Det är också en viktig anledning till att vi väljer att bygga här. Det och att mina medarbetare finns här.

 

Och vad betyder det för dig med den nya fastigheten?

Vi är självklart stolta och vill ha en snygg byggnad. Vi arbetar med en väldigt duktig arkitekt, och nu när vi bygger eget vill vi genom byggnaden visa att det här är ett designföretag. Företagets själ ska återspeglas i byggnaden.

Idag är det september 2023. Var står vi då tidsmässigt?

Vårt nuvarande kontrakt går ut i december 2024, så om ett år ungefär ska vi vara klara med bygget. Då ska flyttlasset gå från vårt nuvarande lager.

Hur upplever du att kommunen har hjälpt till/hanterat det här?

Jag har haft kontakt med Hans Engström, som är mark- och exploateringschef på kommunen, och han har aldrig varit svår att få tag på. Han har alltid svarat och lotsat oss rätt, så den kontakten har varit jättebra. Enkel och bra.

Mavis om 5 år. Var ser ni er själva då?

Jag hoppas att vi omsättningsmässigt ligger på minst 50% mer, och att vi har etablerat oss på projekt, föreskrivande led. Det handlar om restauranger och hotell, dvs inredning till projekt. Vi hoppas också att vi har bibehållit och stärkt oss hos möbelbutiker.

Kommer det bli ett större showroom i det nya bygget?

Ja något större. Vi kommer ha en yta där vi kan jobba med och fota våra möbler, men vi kommer även att arbeta i våra möbler. Så det kommer att vara en del av vårt showroom.

 

Dela inlägget:

Kontakta oss

Stortorget 2
332 30 Gislaved