Möt Jingyi Zhang Edenborg – en av årets unga kvinnliga ledarförebilder 2022
Sverige har länge varit föregångslandet som andra länder jämfört sig med gällande jämställdhet. Men nu verkar det arbetet tappa fart. Det är en slutsats som drogs i Ledarnas jämställdhetsbarometer 2021, och är en av anledningarna till att man driver det viktiga arbetet med Årets unga ledande kvinna i Jönköpings län. Årets unga ledande kvinna finns till för att lyfta fram goda förebilder som kan inspirera andra att bli framtidens ledare. En av dessa goda förebilder finns på Tenzo i Smålandsstenar, Jingyi Zhang Edenborg. Hon är en av dom 21 ledare, födda mellan 1987 och 1997, som tog plats på listan för årets ledarförebilder 2022. Och hon är också en av deltagarna i Business Gnosjöregionens nätverk Kvinnor Leder Växtkraft, ett nätverk för kvinnor i ledande position men som inte är VD eller ägare.
Vägen till Sverige och Tenzo
Jingyi arbetar, sedan snart ett år, som inköpschef på Tenzo. Vägen hit har gått via studier först i USA, dit hon flyttade vid 18 års ålder, med en kort mellanlandning tillbaka i Kina, innan hon till slut hamnade i Sverige och Jönköping för fortsatta studier. Hon berättar att det var hennes pappa som uppmuntrade henne att passa på att ge sig ut och fortsätta se världen medan hon var ung. I Jönköping studerade hon Supply chain och logistik, och fick därefter jobb som inköpare på ett familjeföretag inom metallindustrin i Värnamo, där hon blev kvar i tre år. Hon berättar att hon där hade en mycket bra chef som tog sig an henne, en precis nyutexaminerad, och lärde upp i rollen som inköpare. Något hon säger att hon uppskattar väldigt mycket.
Men till slut kände hon att det var dags att ta sig vidare, och sökte ett inköpsjobb på Mattssons i Anderstorp. Hon pratar väldigt väl om alla sina arbetskamrater och sin nya chef där, som hjälpte till att pusha henne att våga ta för sig mer och ta kliv framåt i yrkeslivet. När hennes chef slutade var det han som rekommenderade Jingyi att ta över jobbet som inköpschef efter honom, något hon själv först var osäker på om hon var redo för. Men han stöttade henne till att våga ta klivet. Så efter att ha arbetat ungefär ett år på Mattssons blev hon inköpschef, något hon beskriver som en väldigt stor utmaning, bland annat för att hon inte kände att hon behärskade svenskan helt än, men också för att det var en stor avdelning och mycket nytt att lära sig. Men, som hon själv säger, hon var nyfiken på arbetet, tycker om utmaningar och fick dessutom mycket bra stöd från VD och arbetskamrater så hon tyckte ändå att det gick relativt fort att komma in i den nya rollen. Sen efter 6,5 år på Mattssons kände hon återigen att det var dags för nya utmaningar och att den här gången söka sig till en ny bransch.
Tenzo var ett företag som kändes intressant. Jingyi berättar att hon hade kört förbi företaget många gånger och sett deras fina möbler, och jobbet som inköpare fick hon i slutet av maj förra året, då den tidigare inköpschefen gick i pension. Hon berättar att det var många nya saker att lära sig, i en helt ny bransch, och det blev en riktig rivstart in i nya jobbet. För efter kriget gick priserna upp, så istället för att ha tid till att lära känna leverantörer och produkter fick hon börja med att förhandla priser och hitta bra lösningar. Allt på en gång. Det var en ganska tuff tid, men det har gått bra säger Jingyi. Med tanke på att den tidigare inköpschefen gick i pension, och därmed inte var kvar i företaget, så har hon till stor del fått lära sig på egen hand att hitta information och skapa rutiner för hur hon ska arbeta. Självklart även med bra stöd och hjälp från arbetskamrater. Men hon säger att hon gillar den utmaning som det inneburit. Det har varit en bra och lärorik period, och Jingyi säger att hon trivs väldigt bra på Tenzo.
Årets unga ledande kvinna och kvinnligt ledarskap
Vi fortsätter att prata om nomineringen till Årets unga ledande kvinna, och att hon är med på listan som en av 21 ledarförebilder 2022. Hon berättar att hon blev väldigt glad över nomineringen. Det betyder väldigt mycket för henne, med tanke på att hon är inflyttad från ett annat land och har kämpat i många år för att ta sig dit hon är idag. Många tycker att det är svårt att komma från ett annat land, att få ett jobb och en ledande roll, men Jingyi håller inte helt med om det, och säger därför att det betyder mycket att kunna visa sin resa och vad hon har lyckats åstadkomma. Det här är en bekräftelse på att hon har kämpat bra, och hoppas med det att hon kan vara en förebild för andra så att fler vågar ta för sig mer. Särskilt kvinnor. Jingyi är även med i nätverket Kvinnor Leder Växtkraft, och där jobbar man mycket för att man själv ska se, att man är duktig på det man gör, och våga stå upp för det.
En stor anledning att Jingyi ville till Tenzo var för att hon då skulle få en kvinna som VD, berättar hon. Hon har aldrig haft en kvinnlig ledare innan, och konstaterar samtidigt att vi har väldigt få kvinnliga ledare här i GGVV, med tanke på att Sverige är ett av dom bästa länderna vad gäller jämställdhet. Men på Tenzo, flikar Jingyi in, finns det faktiskt fler kvinnliga chefer än män. Så där är det omvända roller. Hon tror att kvinnor är bra på att både vara starka, men samtidigt mjuka, i sina ledande roller. Att kvinnor har dom mjuka värden som gör att man känner sig trygg att vända sig till sin chef och prata om vad man tycker och tänker.
Nätverket Kvinnor Leder Växtkraft
När vi för in samtalet på nätverket, Kvinnor Leder Växtkraft, så berättar Jingyi att den förra träffen man hade handlade om självledarskap. För att kunna leda andra måste man kunna leda sig själv, man måste ha en bra relation till sig själv. En träff som hon säger var väldigt bra och har hjälpt henne mycket. Som kvinna har man så många roller i livet, som mamma, fru m.m., och det är lätt att glömma sig själv. Man måste kunna lära sig förstå vad jag är duktig på, vad jag vill, och vad jag kan göra för att göra ett bra jobb, säger Jingyi.
Något mer hon säger är bra med nätverket, och nomineringen till Årets unga ledande kvinna, är att man får träffa så många duktiga kvinnor. I dom här sammanhangen vågar man prata och diskutera tillsammans, och vågar ta för sig mer, vilket hjälper till att man kan växa i sin roll och våga ta för sig mer på sin arbetsplats sen också. Det är ofta många män på ledningsgruppsmöten och som kvinna kanske man inte alltid vågar ta plats, men man måste helt enkelt lära sig växa och få styrkan att våga ta för sig.
Jingyi tycker att nätverket Växtkraft är väldigt bra och hjälper till att utveckla henne i sin roll. Dom är några stycken från nätverket som fortsätter att träffas på egen hand lite då och då, pratar om hur marknaden har gått, byter idéer och mycket annat.