Nordiska Plast 50 år

Nordiska Plast i Gislaved är ett familjeföretag som utvecklar, tillverkar och marknadsför olika plastprodukter, och i år har företaget 50 års-jubileum. Vi bad VD Karl Tibratt att svara på några frågor.

 

I år fyller ni 50 år, berätta lite kort om hur allt började.

I år är det 50 år sedan vår far Rolf köpte bolaget som då hade 2 maskiner och 5 anställda.
Företaget startades på 50-talet och 1956 blev det ett aktiebolag. Fram till när Rolf byggde en ny fabrik på det nya industriområdet på Henja 1976/77 huserade vi på Mårtensgatan, där Damgaards Tapetserarverkstad är idag. Egna produkter inom hem och hushåll samt kundkorgar har varit affärsidén hela tiden.

 

Hur ser verksamheten ut idag?

Vi har haft förmånen att få växa kontinuerligt, och med förnuft, genom åren och omsatte 2022 drygt 200 Msek. Vi är otroligt tacksamma och stolta över vår personal, och vi är idag drygt 60 anställda som arbetar i skift från söndag morgon till natten till lördag. Vi hanterar drygt 50.000 pall om året som vi levererar framförallt till detalj och dagligvaruhandeln i Norden.

50 årsjubileet råkar även sammanfalla med att vi inviger vårt senaste tillbygge på 3150 kvm. Vi bygger lager och en ny utlastning, men vi frigör även yta internt för mer produktion. I samband med jubileet byter vi även den grafiska profilen som en symbol för framtidssatsningarna.

 

Var ser ni er själva om ytterligare 5-10 år? Hur ser framtidsplanerna ut?

Vi tror på en förnuftig tillväxt där vi kan fortsätta serva våra kunder med korta ledtider och vara en trygg leverantör som de kan lita på. Vi har fortsatt ett lokalt ägande med stort hjärta och stolthet för bygden.
Vi har sedan vi började mäta energiåtgången per bearbetad råvara halverat åtgången sedan 20 år tillbaka, och om 5 år har vi kapat ytterligare en väsentlig del av den kakan. 30 % av våra produkter tillverkas idag av antingen återvunnen eller biobaserad råvara och den andelen ska fortsätta växa.
Vi har fortsatt ett produktsortiment som attraherar våra återförsäljare, och förstås konsumenten i sista ledet.

 

Vad ser ni som era största utmaningar?
Konkurrens framförallt från import både från Europa, men även Asien. Att kunna fortsätta vår effektiviseringsresa så att vi kan vara konkurrenskraftiga och att vi får fortsätta attrahera vår duktiga personal. Utan en duktig och engagerad personal går det inte.

 

Vad är det bästa med att verka och bo i Gislaveds kommun?
Närhet till det mesta, trygghet, ett starkt och engagerat näringsliv med många duktiga leverantörer. Aktivt fritidsliv med allt ifrån utförsåkning, längdåkning, mtb, simning, golf, fiske, båtliv, motorsport etc, till aktiva föreningar inom idrott samt övriga föreningar. Gnosjöandan vill vi påstå existerar i allra högsta grad, och den visar sig framförallt i de lokalägda bolagen. Det som behövs är satsningar som skapar attraktivitet, och vi hoppas de olika visioner som finns för orterna kan förverkligas.

 

Dela inlägget:

Kontakta oss

Stortorget 2
332 30 Gislaved