Scandinavian Raceways storhetstid med VM-tävlingar i Formel 1 blir Fotokonstutställning på Hotel Tylösand.

När Helen Salomonsson tidigare Värnamobo klev in på Bernts konditori i Anderstorp och fick syn på Jan Wärnelövs foton från motorbanan från 70-talet väcktes en ide. En idé som började med en kontakt med Jan som resulterade i hans foto och bok “Scandinavian Raceway” som fick bli julklapp till hennes man. Några år senare ringde Helen in Jan för att fotografera ett företagsevent som hennes mans företag arrangerat på motorbanan i Anderstorp och många minnen väcktes till liv också i Jan den dagen.

Förra sommaren när Helen var på ett besök på det kända Fotokonstgalleriet Tres Hombres Art på Hotell Tylösand som ägs av Per Gessle och Lars Nordin fick hon ytterligare en idé. En idé att visa upp motorbanans storhetstid med Jan Wärnelövs bilder i form av fotokonst då hon visste att Per är extremt motorintresserad och F1 passar väl in i galleriets miljöer. Hon tog kontakt med Jan som gav förtroendet till henne och sedan ringde hon upp galleristen Rosie Gottlander på THA som också från början kommer från Värnamo. Responsen från galleriet togs emot direkt och snart öppnar portarna till “Hall of Fame” på Hotel Tylösand.

Fotoutställning “Formel 1” är Jans första utställning och handlar om åren 1976-1978 i Anderstorp och innehåller 28 bilder och finns representerade i alla storlekar från 50 x 70 upp till 140 x 200 som får en otrolig effekt när det presenteras i Fine Art Print. Fotona kommer tala för sig själv när man kommer in i galleriet men förutom bilderna så finns en liten film som Helen har gjort tillsammans med XXL reklambyrå i Värnamo som även innehåller hälsning från Världsmästaren 1978 Mario Andretti som minns Anderstorp som en fin tid.

Då Jan också alltid tyckt om miljöerna runt om och inte bara fotat bilarna så har han ett unikt arkiv och man dras snabbt tillbaka till det glada 70-talet där folk strömmade in från alla håll och olika delar av Sverige och från utlandet.

– Att också hylla entreprenörskapet under ledning av drivkraften Sven “Smokey” Åsberg som gjorde motorbanan möjlig och Gnosjöandan som visade sig tidigt i bygden är man såklart stolt över att man kommer från regionen säger Helen.

– Att också kunna se framåt och kunna plocka ut positiva delar från denna tid till nutid då det är många eldsjälar som kämpar med banan idag är också viktigt. Det körs ju aktivt fortfarande på banan och att vi ska vara stolta över vår symbol här i Anderstorp säger Jan Wärnelöv.

– Jan sitter inne med ett världs arkiv och en stor del av Svensk motorsports historia som inte får glömmas bort utan istället lyftas fram så fler får ta del av det säger Helen.

– Jan gjorde sin bok 2015 “Scandinavian Raceway” som har varit underlag för att kunna få till utställningen. Foton kommer att säljas som fotokonst vilket känns unikt. Bland 4 000 bilder som Jan fotade under denna tid så har han också funnit nya bilder som aldrig presenterats som nu kommer visas på utställningen. Från bygden är det många som känner till Jans foto men kommer man utifrån bygden är det många som inte fått ta del av hans fantastiska verk, säger Helen.

Jan Wärnelöv har varit entreprenör under 40 år och grundade företaget FASTY som tillverkar spännband i Anderstorp men har fotograferingen som den stora passionen.
– Jag har lagt ner 45 års arbete med mina foton från F1 tiden så det skall bli fantastisk kul att få presentera mina bilder på detta unika sätt säger Jan Wärnelöv. Det har också krävt mycket jobb på att redigera och scannat om gamla negativ och diabilder för att kunna genomföra detta och som också varit en spännande resa säger Jan.

45 år har passerat sedan Scandinavians Raceways storhetstid med VM-tävlingar i Formel 1 och Jan och Helen tror att nu är tiden mogen för en hyllning av motorbanan.

För mer information om öppnande av fotoutställningen följ galleri Tres Hombres Art på Hotel Tylösand och Jan Wärnelöv på sociala medier.

Dela inlägget:

Kontakta oss

Stortorget 2
332 30 Gislaved