Skandinaviens största motortävling sen 2007 kommer till Anderstorp!

DTM till Scandinavian Raceway

I juni 2020 kommer DTM, Deutsche Tourenwagen Masters som är ett av världens mest avancerade standardbilsmästerskap till Scandinavian Raceway.

– Jag är väldigt glad och stolt över möjligheten DTM ger Anderstorp och kommunen. Det här ger oss förutsättningar att hamna på världens motorsportskarta igen. Vi kommer samla alla möjliga resurser för att erbjuda ett lyckat evenemang, säger Anton Sjödell (M), 1:e vice ordförande kommunstyrelsen.

Scandinavian Raceway kommer att återvända till det internationella rampljuset genom ett historiskt avtal som tar den spektakulära racingserien DTM till Sverige för första gången någonsin sommaren 2020. Anderstorp Racing Club (ARC) har kommit överens med DTM-promotorn ITR om att arrangera en deltävling på Scandinavian Raceway, som på 1970-talet stod värd för sex VM-lopp i Formel 1, den 12-14 juni nästa år. Den småländska banan kommer därmed att genomföra såväl sitt som landets första internationella bilracingevenemang sedan FIA World Touring Car Championship (WTCC) gästade anläggningen i juli 2007.

– Vi är otroligt stolta över att få vara med och ta ett mästerskap som DTM till Sverige och den svenska motorpubliken, säger Carry Mårtensson, ordförande Anderstorp Racing Club. Det här är en fantastisk möjlighet som vi har jobbat hårt i månader för att förverkliga. Vi ser mycket fram emot att, tillsammans med DTM, arrangera årets racinghändelse i Sverige här hos oss på den världsberömda mossen i Anderstorp.

– Att DTM väljer att förlägga tävlingen till Anderstorp, i konkurrens med andra etablerade racingbanor i Europa, visar vilken stark position banan och klubben har. Det är glädjande att se det stora intresset för dessa tävlingar, både vad gäller besökare som kommer hit och hur stor spridning det har i tv och media. Det är en bra och viktig PR för hela Gislaveds kommun, säger Leif Österlind, VD Enter Gislaved AB.

Ett av världens största mästerskap

DTM, är ett av världens största mästerskap för touring car-bilar. Serien har sina rötter i Tyskland och är väl förankrad i den tyska motorindustrin, men har på senare år positionerats på en alltmer internationell arena. Förutom deltävlingar i Tyskland har mästerskapet expanderat till länder som Italien, Storbritannien, Belgien och Japan – en expansion som alltså nu fortsätter med en historisk deltävling i Sverige och Anderstorp.

Förre Formel 1-stjärnan Gerhard Berger är idag chef för DTM-organisationen och ser fram emot besöket i Småland.

– Jag är mycket glad att DTM kommer att tävla i Sverige för första gången, säger Gerhard Berger. Det är ett spännande tillägg till vår kalender och jag är övertygad om att den svenska motorpubliken kommer uppskatta att se de här bilarna på hemmaplan. Jag har också några fina personliga minnen från Anderstorp: jag körde en Schnitzer BMW 635 CSi där på 80-talet. Det är verkligen en fantastisk bana.

Sedan starten 1984 har DTM utvecklats till en av världens idag absolut snabbaste och mest konkurrenskraftiga racingserier. Tidigare i år arrangerades mästerskapets 500:e race. Svenske Mattias Ekström tävlade i DTM mellan 2001-2018 och vann titeln två gånger (2004 och 2007).

Under 2019 återfinns Audi, BMW och Aston Martin i startfältet, försedda med högteknologiska bilar och turbomatade motorer på över 600 hästkrafter. Tyske Audi-föraren René Rast är klar mästare med en deltävling kvar att köra (på Hockenheim 4-6 oktober).

21-årige Joel Eriksson från skånska Tomelilla är för närvarande ensam svensk i DTM och har hittills i år kört hem två pallplatser. Eriksson, som tävlar för BMW, blev under 2018 den näst yngste genom tiderna att vinna ett DTM-race när han var först över mållinjen i italienska Misano.

– Det känns nästan overkligt att DTM kommer till Sverige, säger Joel Eriksson. Det är helt fantastiskt. För mig har det alltid varit en dröm att få tävla på hemmaplan inför vänner, fans och familj. Det här är verkligen en stor dag för svensk motorsport. Grattis till Anderstorp och Scandinavian Raceway som har lyckats med något väldigt speciellt.

Biljetter till tävlingen
Biljetter till DTM-tävlingen på Scandinavian Raceway den 12-14 juni 2020 kommer att släppas på www.dtm.com den 4 oktober.

Dela inlägget:

Kontakta oss

Stortorget 2
332 30 Gislaved