Unga Företagare – vår framtid. Intervju med Centrini

Gislaved har en lång och fin tradition av duktiga UF-elever, vi satte oss ner för att prata med två av företagen, Centrini och Venandi om året som gått och vad de ser i framtiden. Nedan finns intervjun med Centrini.

Centrini UF består av ekonomi-eleverna Maja Risberg, Julia Törn, Fannie Amnebjer, Felicia Malmberg och Ebba Isaksson. Tillsammans har de skapat en bordstablett som är vändbar och där baksidan är en griffeltavla där exempelvis en meny kan skrivas eller barn kan rita.

Centrini, hur har UF-året varit hittills för er?

Det har varit väldigt lärorikt och roligt men har tagit mycket mer tid än vad vi hade räknat med. Vi har kunnat använda en del timmar som inte är UF-timmar till att jobba med bolaget men vi har lagt väldigt mycket tid utanför skolan med.

Vi visste redan från början att vi ville skapa något unikt för köket, något som gav mervärde och inte var en till sak.

Hestra inredningar tillsammans med Robec och Delour har ställt upp och hjälper till med produktion och design. Vi har sålt mer än förväntat och då blir det stressigt att få fram fler produkter. Allt tar tid och det kan vara en svårighet som UF-företag att få partners som prioriterar oss.

Vilka svårigheter har ni stött på som ni inte hade tänkt på innan UF-året?

Ingen av oss hade någon direkt vana av att tala inför människor och presentera en produkt eller idé utan vi har fått lära oss under resans gång. Vi har gjort presentationer på ”Draknästet” på gymnasiet, under uttagningen inför tävlingen årets företag och slutligen vid UF-mässan där vi fick presentera företaget för juryn och inför alla elever från stora scenen i Dag Hammarskjöldsalen.

 Några andra lärdomar ni har dragit från UF-året?

UF-året har gjort oss mer sociala, vi vågar ta kontakt med företag och ligga på samt ställa krav. Under året har vi även blivit mer självständiga, tar fler egna beslut och har samtidigt utvecklats väldigt mycket som människor.

Fler linjer borde ha detta som en obligatorisk del!

På den regionala UF-mässan i Jönköping den 27 februari tog Centrini hem titeln som ”årets UF-företag” i region Jönköping. Utöver detta kom man på en hedrande andra plats i tävlingen ”årets vara”.  Detta innebär att man på SM i Ung företagsamhet 2020 deltar i både tävlingen om årets uf-företag och årets vara.

Vad har ni för tankar inför SM, och hur laddar ni om?

Vi siktar på att ha kul. Grundkoncept är det samma som i Jönköping men vi fick påpekande om montern och vårt talmanus så där behöver vi justera lite.  Vi ska försöka trycka mer på lekfullheten.

Centrini hoppas att deras produkter kan leva kvar även efter UF-året i någon form.

Det hoppas vi med!

Dela inlägget:

Kontakta oss

Stortorget 2
332 30 Gislaved