Ytterligare kliv uppåt i näringslivsrankingen

Den uppåtgående trenden fortsätter i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

 

När Svenskt Näringsliv idag presenterar årets rankning av näringslivsklimatet visar resultatet ytterligare en förbättring jämfört med tidigare år. Gislaved klättrar 6 placeringar till plats 157. Bland kommunerna i Jönköpings län är Gislaveds kommun en av fyra kommuner som går framåt, tillsammans med Vaggeryd, Värnamo och Aneby.

Det sammanfattade omdömet ökar till 3,40 från förra årets nivå på 3,24. I synnerhet området nyföretagsamhet tar ett stort kliv framåt från 236 förra året till 149 i år. Historiskt sett startas få nya företag i en högkonjunktur. Här syns tydligt resultatet av det arbete som näringslivsbolagets affärscoach och näringslivsutvecklare gör med stöd av Science Park och Almi vid uppstart av nya verksamheter.

Enkätundersökningen visar också vilka områden som företagarna anser behöver prioriteras. Högst upp på den listan kommer bostadsbyggnation följt av ökad samverkan mellan skola och näringsliv.

Arbetet med ökad samverkan mellan skola och näringsliv är redan påbörjat. I samarbete med näringslivet har man kommit fram till att SKAL-modellen (Skola och arbetsliv i samverkan) ska användas. Eleverna får då besöka företag och lära sig mer om kommunens arbetsliv redan när de börjar i skolan. En projektledare är anställd, ett omfattande planeringsarbete pågår och starten sker inför läsåret 2019.

Om undersökningen ”Företagsklimat”

Svenskt Näringsliv gör varje år en undersökning av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Undersökningen består bland annat av en enkätundersökning till företagarna.

Syfte är att låta företagare i var och en av Sveriges kommuner ge sin bild av hur de tycker att företagsklimatet i den egna kommunen är. Enkätsvaren används sedan tillsammans med statistik och andra undersökningar för att göra en sammanvägande rankning av företagsklimatet i kommunerna. Hela rankningen går att läsa här.

 

Dela inlägget:

Kontakta oss

Stortorget 2
332 30 Gislaved