Hållbarhet lockade till handelsprojektet

Handelsprojektets andra workshop handlade om hur kommunens butiker och platser kan profilera sig hållbart för att locka besökare. Lokala handlare och näringslivspersoner workshopade tillsammans.

Hållbarhet som konkurrenskraft var ämnet i handelsprojektets andra workshop – en av flera workshops för lokala företagare som är intresserade av samverka för handelsutveckling i Gislaved, Gnosjö och Vaggeryd kommun.

Denna gång höll workshopen hus i Smålandsstenar och lockade ett tiotal handlare och kommunanställda från Vaggeryds kommun.

– Hållbarhet är en möjlighet för mindre orter att faktiskt profilera sig och arbeta genuint med sitt erbjudande till invånare och hjälpa dem att göra hållbara val, vilket är en fantastisk hjälp, säger Jenny Jakobsson från Hållbarhetsteamet som höll föreläsning under dagen.

Efter föreläsningen fick handlare och kommunanställda eller näringslivspersoner para ihop sig och arbeta kring hur deras butik kan arbeta kring en modell för att uppnå hållbarhet och lönsamhet.

Emelie Jakobsson som driver klädbutiken People i Vaggeryd är en av de deltagande:

– Det känns viktigt att få träffas och brainstorma på det här viset. Jag tror att vi lokala handlare kan samarbeta för att uppnå en bättre hållbarhet, men då måste vi prata med varandra. Jag skulle kunna få köpare att se de hållbara produkter som redan finns att köpa i vår lokala handel idag, genom att jag exempelvis tipsar om en butik som säljer skonsamt tvättmedel. Samtidigt kan jag som säljare tipsa köparen om hur de kan vårda sina nyinköpta kläder – men för detta krävs det att jag har kunskapen om oss butiker och kunskap att kunna hjälpa kunden. I ett sånt här forum väcks de frågorna, säger Emelie Jakobsson.

Den sjunde november är det dags för handelsprojektets tredje workshop, denna gång på Jul-Ljus i Hok. Handlare i kommunerna Vaggeryd, Gnosjö och Gislaved bjuds in till ett visionsseminarie där de får möjlighet att inspireras, nätverka och vara med och göra skillnad för handeln på landsbygden.

Anmäl dig till handelsprojektets tredje workshop här!

Samverkan om handelsutveckling

Folkuniversitetet driver på uppdrag av handelsföreningar i Leader Västra Småland en förstudie som ska hitta nya sätt att lyfta handeln i landsbygden. Leader är en metod för att utveckla en bygd utifrån lokala förutsättningar både på landsbygden och i staden. Uppdraget är att se hur handeln och samhällsutvecklingen i Gnosjö, Gislaved och Vaggeryd behöver anpassas efter nya köpbeteenden och nya sätt att använda samhällskärnorna. Förstudien innehåller en nulägesanalys, nätverksträffar, workshops och studieresor för lokala handlare och målet är en utvecklingsplan

 

Bilder från workshop två den 17 september i Smålandsstenar:

Dela inlägget:

Kontakta oss

Stortorget 2
332 30 Gislaved