Mat från hela världen

På Enter är vi en resurs för såväl lokala entreprenörer som internationella kedjor, för att utveckla en modern och attraktiv handel och shopping. Och vad kan vara mer attraktivt än en saluhall med maträtter från all världens kök, dit man kan gå för att äta lunch, beställa take away eller catering?

Tillsammans med en grupp kvinnor från olika länder – både med och utan restaurangvana men alla med ett stort intresse av att laga mat och att driva eget – drog vi igång ett saluhallsprojekt. Vi kom med idén, ansökte om medel och anställde en projektledare som kunde stödja kvinnorna i processen. Kvinnorna fick bland annat gå ALMIS företagsskola och kurs i miljö, hälsa och livsmedel. I slutet av november 2017 tog Venue Food Court Gislaved emot sina första gäster.

Vinsterna är givetvis många. Kvinnorna – vilka har haft svårt att komma ut på arbetsmarknaden – har fått möjlighet att lära sig språket, bidra med sin kompetens till samhället och få bättre självkänsla. Dessutom har vi inspirerat både svenska kommuner och europeiska städer till integration genom kvinnligt entreprenörskap – många har hört av sig för studiebesök. Men framförallt kan man nu få en somalisk sambusa eller varför inte en syriansk fatteh i Gislaved.

Projektet drevs av Enter och finansierades med medel från Leader Västra Småland och Europeiska Socialfonden.

Intervju

Hej Alya Muhdhar, du är en av kvinnorna som varit med och dragit igång Venue Food Court Gislaved. Vad lagar du för mat?
– Jag kommer från Somalia men lagar indisk mat. Tikka masala är en favorit.

Ni är tre från Somalia, två från Syrien, en från Sverige, en från Kina och en från Island – hur har det gått att samarbeta?
– I början trodde jag att det skulle vara svårt att samsas i köket men det har gått jättebra. Vi förstår och hjälper varandra.

Har du någon restaurangvana?
– Nej, men jag älskar att laga mat. Det här är min dröm. Jag har velat öppna något tidigare men varit rädd för att dra igång själv. Nu när vi är tillsammans blir allt enklare.

Hur går det för er?
– I början var det lite svårt när gästerna inte visste hur rätterna smakade. Nu gillar alla att kunna välja bland de olika rätterna.

Hur ser planerna för framtiden ut?
– Att stället ska bli ännu mer känt så att vi kan laga fler rätter.

Dela inlägget:

Kontakta oss

Stortorget 2
332 30 Gislaved