Arbetslösheten -En stadig siffra

Arbetsförmedlingens siffror visar att arbetslösheten för april månad i Gislaveds kommun är densamma som i april 2022. Gislaveds kommun ligger under rikssnittet med sina 5,6% (rikssnittet är 6,3%). Totalt handlar det om 851 personer som i Gislaveds kommun av olika anledningar är arbetslösa. Av dessa är det 448 kvinnor och 403 män, varav 111 är ungdomar (18-24 år) som är arbetslösa och 337 personer i varierande ålder som är långtidsarbetslösa. Långtidsarbetslösheten är lägre i april år 2023 än motsvarande månad år 2022, och av de långtidsarbetslösa är majoriteten utomeuropeiskt födda.

Vi ser även en ökning av nyanmälda lediga platser i Gislaved kommun, fler lediga arbeten finns helt enkelt än vad det fanns motsvarande månad förra året. År 2023, från januari till idag, är det 1449 lediga platser anmälda på arbetsförmedlingen. Vi ser också att under detta år har 67 personer fått arbete, förra året var den siffran 58 personer. Däremot var siffran under år 2021 mycket högre, då var det totalt 107 personer som hade fått jobb från januari till april.

Vi kan summera detta med att vi ligger ganska bra till generellt med en relativt låg arbetslöshet sett till riket, men ändå hög arbetslöshet sett till regionen. I Jönköpings region hamnar vi på tredje plats, med Aneby och Eksjö som ligger i toppen vad gäller arbetslösheten.

Med många företag som ständigt kämpar med att rekrytera så kanske vi med dessa personer kan fylla några av platserna. Har du förslag på hur vi tillsammans kan sänka arbetslösheten ytterligare och kanske fylla några lediga arbetsplatser, tveka inte att lyfta förslag och tanke med oss!

Mer statistik hittar du på Arbetsförmedlingens webbsida och i dokumentet nedan.

Statistik – Arbetsförmedlingen

Sysselsättningssiffror GVD April 2023

Dela inlägget:

Kontakta oss

Stortorget 2
332 30 Gislaved