Arkiv

Filmvisning; Smokeys dröm – när Formel 1 kom till byn

Klockan är nio på morgonen en sensommardag 1965. På Blads kafé i Anderstorp sitter de tre motorentusiasterna Sven ”Smokey” Åsberg, Åke ”Rörkrökarn” Bengtsson och Bertil Sanell för den dagliga förmiddagsfikan. Den här gången är samtalsämnet något annat än det vanliga. ”Vi ska köra Formel 1 i Anderstorp”, säger ”Smokey” Åsberg. Så började historien om när det lilla småländska samhället Anderstorp fick världens blickar riktade mot sig när F1 kom till byn 1973.

 

Läs mer och boka här:

Visning 1 – eftermiddag med fika.
Visning 2 – kväll med middag med Hotell Åsens nya kock. – FULLBOKAD

 

 

Torsdagen den 15 augusti visar vi dokumentärfilmen; Smokeys dröm – när Formel 1 kom till byn, på Hotell Åsen i Anderstorp.
Måndagen samma vecka har filmen premiär på biograf Skandia i Stockholm, den 18 augusti på SVT Play och tre dagar senare på SVT 2.

En film som berättar historien om när F1 kom till Anderstorp har allt – karaktärerna, flärden, 70-talet, bilarna, mystiken, historiens vingslag, visionerna, drömmarna, pengarna, patriarkala makt­strukturer och dekadensen.
Historien kommer att fascinera den sportintresserade, den historiskt bevandrade och den som allmänt är fängslad av otroliga historier, extravaganta och spännande karak­tärer.

Filmen berättar historien om när F1 kom till Anderstorp, men producenten gör det inte på ett kronologiskt vis, de gör det inte genom att redovisa resultaten i de fem F1-loppen och de berättar det inte det klassiska hjältehistorien där de som är kvar i livet levererar sina vittnesmål i ”talking heads” staplade efter varandra. Istället berättar de historien genom den enda kvinna som var förtrogen i den innersta kretsen av patriarkala strukturer – Birgitta Viberg, sekreterare och högra handen till Sven “Smokey” Åsberg.
Det är Birgitta som för historien framåt och det är hennes vittnesmål som är centrala och utgör fundamentet i historien. Hon minns inte vem som stod på pallen under tävlingarna, hon minns inte hur många hästkrafter bilarna hade, hon minns inga bilmärken eller publiksiffror. Däremot minns hon entreprenörskapet, stoltheten, knasigheten och den unkna kvinnosynen.

Producent: Christian Albinsson
Medproducent: Henrik Johnsson Baryard
Redaktör: Anton Berg

 

Läs mer och boka här:

Visning 1 – eftermiddag med fika.
Visning 2 – kväll med middag med Hotell Åsens nya kock. FULLBOKAD

 

Företagsklimatet i Gislaved

Företagsklimatet i Jönköpings län ligger kvar på en hög nivå, jämfört med riket i stort.

I dagarna (21 maj) släpptes årets företagsklimatsundersökning. Undersökningen genomförs varje år för att få fram en bild av vad näringslivet tycker om företagsklimatet i kommunen. Av de företag som fått enkäten i Gislaveds kommun, har 62% svarat (121 st). Resultatet visar att Gislaveds kommun får ett sammanfattande omdöme på 3,55 vilket ligger strax över rikssnittet på 3,47.

Totalt får fyra av 13 kommuner i Jönköpings län ett bättre sammanfattande omdöme än vid föregående års mätning. Dessa är Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Nässjö.

Läs mer om kommunens resultat på: Gislaved (foretagsklimat.se)

 

Om undersökningen

Enkäten genomfördes mellan 1 januari och 31 mars 2024 av Ipsos på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Totalt svarade 32.124 företag i landet på årets enkät. Enkätresultatet utgör 2/3 av den årliga kommunranking som Svenskt Näringsliv presenterar. Vilken placering som kommunerna når i 2024 års ranking presenteras den 25 september.

Unik SM-vecka i cykel 2025 till Isabergsregionen

Ett stort antal SM-tävlingar i cykel kommer att äga rum den 9-17 augusti 2025 med Isaberg Mountain Resort och Borgen i Värnamo som huvudarenor. Det har Svenska Cykelförbundet beslutat om efter att ha utvärderat flera alternativ. Det är en mix av förstklassiga MTB-anläggningar, bra logistik-/ logimöjligheter och beprövad arrangörserfarenhet som ligger bakom beslutet.

”Isaberg har under drygt 10 års tid steg-för-steg utvecklats till att bli södra Sveriges kanske finaste MTB-anläggning” säger Niklas Bohman, projektledare på Isaberg Trail AB som sköter arrangemanget. ”Vi som arrangörer har fina erfarenheter av en väl fungerande anläggning och infrastruktur i regionen, bland annat i samband med SM-arrangemanget 2015 och vid ett flertal andra tävlingar och event därefter. Anläggningen har även utvecklats sedan dess t.ex. med en riktigt stor pumptrack och möjlighet till liftburen cykling.”

2025 års Mountainbike-SM blir en storsatsning från Svenska Cykelförbundet. Med inspiration från senaste VM’et blir det en samlad SM-vecka, där alla grenar inom MTB planeras att genomföras samtidigt. SM-veckan genomförs i de tre kommunerna Gislaved, Gnosjö och Värnamo med Isaberg Mountain Resort som knutpunkt och Borgen i Värnamo som arena för XCO och XCM. Även Värnamo har en gedigen erfarenhet av att arrangera SM-tävlingar då MTB-SM arrangerades här 2016 och 2017.

Louise Söderlund, VD på Isaberg Mountain Resort kommenterar beslutet: ”- Att få arrangera SM här är naturligtvis en fjäder i hatten och kvalitetsstämpel på den fina MTB-anläggning vi jobbat med och investerat i under många år. Både personalen och jag är otroligt stolta över uppdraget och har fullt förtroende för att Isaberg Trail kommer att genomföra ett perfekt arrangemang hos oss.”

”SM-disciplinerna Downhill, Enduro, Pumptrack, XCC, XCE och Trail planeras att ske på Isabergs fantastiska anläggning. XCO och XCM i Värnamo och Gravel i Åsenhöga”, säger Emma Sjöberg på Enter Gislaved. ”Att vi kan erbjuda förutsättningar för alla de här grenarna i vår region är inte bara ett högt betyg till anläggningarna här. Det är också ett godkännande av hela regionens besöksnäring att tilldelas ett så stort arrangemang. Vi räknar med uppemot 3,000 startande och naturligtvis många fler som publik till tävlingarna.”

”Det är mycket glädjande att vi fått till ett Stor-SM i Isaberg, vi får lite detsamma som Skottland hade när de arrangerade VM hösten 2023. Totalt är det tio discipliner som samlas under lite drygt en vecka i Isaberg, vi tror detta kan bli en fest för deltagare och publik, samt att locka ett stort intresse för cykel som sport när det blir så mycket och stort. Vi hoppas också vi kan få aktiva att testa discipliner som de normalt sett inte skulle ha tävlat i”, säger Jonas Haglund, tävlingsansvarig på Svenska Cykelförbundet.

”Mountainbike är ett uttalat fokusområde för oss inom Smålands Turism”, säger Helene Berg, VD, om beslutet. ”Det är inte bara i fjällvärlden som man kan syssla med MTB på toppnivå. Här finns både naturen, anläggningarna, logistik- och logimöjligheter. Småland är definitivt en MTB-destination att räkna med! Dessutom på bekvämt avstånd för större delen av Sveriges befolkning.”

 

Hela Människan i Gislaved: Ljusare lokaler och förbättrad arbetsmiljö

Den 13 januari i år öppnade Hela Människan sin butik i nya lokaler på Köpmangatan i Gislaved, något som resulterat i både ljusare och fräschare lokaler, och en bättre arbetsmiljö för personalen.

Vi träffade Maria Sandberg, som är tillförordnad verksamhetschef för Hela Människan i Gislaved, som berättade att flytten resulterat i både ljusare och fräschare lokaler, och en bättre arbetsmiljö för personalen. Anledningen till flytten var helt enkelt att det gamla kontraktet var på väg att löpa ut och man behövde då ta ställning till om det gamla kontraktet skulle förnyas, eller om man skulle leta efter något nytt. Valet blev att hitta en ny lokal, eftersom man kände att personalen behövde en bättre arbetsmiljö, och mer dagsljus, än den befintliga lokalen kunde ge. Valet föll på Team Sportias gamla lokal på Köpmangatan, med tanke på att den låg centralt och dessutom nära busstationen.
Det ska vara lätt att ta sig till oss, det ska vara lätt att komma hit och handla. Att komma hit och jobba och arbetsträna. Så det var en avgörande faktor till att det blev den här lokalen. Att den är så tillgänglig. Sen blev ju flytten inte så lång, och det var ju såklart skönt. berättar Maria.

Både butiksyta och beredningsyta har blivit mindre, det vill säga den ytan där man tar emot och gör i ordning det som skänks. Men trots det beskrivs den nya lokalen som stor och luftig, vilket troligtvis har att göra med den ljusa och fräscha inredningen. Något som påverkat både arbetsmiljö och kundupplevelse positivt. I butiken finns även ett litet café, vilket gör att kunderna gärna stannar kvar lite längre i butiken, tittar runt och passar på att ta en fika. Det är väldigt roligt, berättar Maria.

I butiken finns allt från kläder, husgeråd, leksaker och böcker till blomkrukor och möbler. Kundkretsen från den tidigare butiken håller sig såklart kvar men något som blivit allt vanligare är även att fler medelålders kommer in för att handla kläder och söker efter unika fynd och vintagekläder. En trend som både speglar en ökad medvetenhet kring återanvändning och hållbarhet, men även den ekonomiska utvecklingen i samhället.

Vad ska man då tänka på om man vill skänka saker till Hela Människan?

Till att börja med att allt är helt och rent och att sakerna helst är packade i flyttkartonger, eftersom kassar så lätt går sönder. Man kan alltid komma och lämna in saker till oss när vi är här på plats, säger Maria. Måndagar och onsdagar från kl 8 till kl 16, tisdag och torsdag fram till kl 18 och fredagar till kl 12. Även på lördagar finns vi på plats från kl 9 till kl 13. Här finns en dörr på baksidan som alltid är öppen när det är någon på plats, och där kan man enkelt lämna in sina saker utan att behöva komma in och säga hej.

Det mesta som lämnas in till Hela Människan används på ett eller annat sätt. Visst finns det en del som är för dåligt och som måste kasseras, men det mesta säljs i butiken eller skänks vidare till en vänorganisation i Estland.

På Hela Människan i Gislaved är man 8 anställda och utöver det kommer det volontärer, människor som arbetstränar, gör samhällstjänst och man har även kontakt med skolan och det individuella programmet. När vi är som flest är vi runt 35-40 stycken här, berättar Maria. Det är viktigt att ha något meningsfullt att göra, att känna att man kan, och såklart även för det sociala.

Hur ser det ut framtåt

Förhoppningen med butiken är att vi ska kunna öka vår försäljning, men det är samtidigt en förutsättning att vi hinner med vårt riktiga uppdrag som är att ta hand om människor, poängterar Maria. Men vi hoppas kunna öka så att vi kan ha kvar butiken och driva runt den, eftersom vi är en stor aktör.
Hela Människan är en riksorganisation, där varje ort har en egen förening, och vårt mål och syfte är att verka för Gislaved. Vi verkar på orten och lägger alla våra resurser här eller i närområdet. Det finns ju många organisationer som till exempel skickar sina pengar utomlands. Men vårt syfte är att hjälpa här i vår kommun, avslutar Maria.

Gislaveds Näringslivsgala

I fredags, den 12 april, arrangerades Gislaveds Näringslivsgala på Isaberg Höganloft. En galakväll för näringslivet i Gislaveds kommun där våra fantastiska företag och föreningar hyllades för sina insatser under 2023. Det blev en kväll full av festligheter med James Bond-tema, prisutdelning, musikframträdanden och disco.

Kvällens konferencier var Frida Boklund, regionchef för Företagarna Gotland, Småland och Östergötland, och under middagen uppträdde Nathalie Cevallos, och även Karin Funk & Arne Murby som spelade härligt Bond musik. Efter middagen väntade en fantastisk show med Martin Stenmark och därefter fortsatte festen med disco med dj:n Tommy Wallin, som såg till att ingen lämnade dansgolvet.

 

Kvällens pristagare:

Årets UF-företag delades ut av GRID/Gislavedsregionens innovation och Design och gick till SmashScore UF.

”Med enorm frenesi och initiativkraft har UF-företaget lyckats ta sin idé till färdig produkt på rekordkort tid. Detta har inkluderat 3D-printade modeller, framtagning av verktyg för fullskaligt formverktyg, provkörning, produktion, tryck och utveckling av tilläggsprodukter. UF-företaget har framgångsrikt samlat medel och skapat kontakter inom verktygstillverkning, formsprutning, logotryck och produktion av marknadsföringsmaterial. På kort tid har de skapat flera unika företagskontakter och visat att allt är möjligt med rätt engagemang, idogt arbete och tro på sin idé. Produkten är i sig enkel men genial och utgör ett utmärkt hjälpmedel inom barn- och ungdomsträning, såväl som för det glada kompisgänget och för de notoriska glömmarna.”

 

Årets attraktivitet delades ut av Södra Hestra Sparbank och gick till Lejonen Speedway.

”Årets vinnare bidrar till ökad attraktivitet, lokal stolthet och är en viktig aktör inom kommunens profilområde Racing. De har skapat en ny arena för internationella tävlingar och event som lockar många besökare och sätter kommunen på kartan både nationellt och internationellt. År 2023 arrangerade klubben sin största tävling någonsin, GP-Challange.”

 

Årets nytänkare delades ut av Science Park och gick till Nordiska Plast.

”I en bransch i omställning och förnyelse tar Årets Nytänkare i Gislaveds kommun position genom innovativ användning av miljövänliga material. Med ett tydligt fokus på effektiva energi- och produktionslösningar skapar företaget förutsättningar för hållbar produktion.”

 

Årets ambassadör delades ut av SEB och gick till Anderstorp SK.

”Årets Ambassadör har visat ett stort engagemang för idrotten och den lokala gemenskapen. Genom initiativ som handboll för alla och handboll fitness har man visat ett unikt engagemang att göra idrott tillgänglig för den breda massan, oavsett ålder eller förmåga. Genom sin starka ungdomsverksamhet och arrangemang som Aprilcupen, lägger man en stabil grund för framtidens idrottare och engagerar unga i en positiv och utvecklande miljö. De har bevisat att idrott kan vara en kraftfull motor för gemenskap, hälsa och glädje, och bidrar till en positiv bild av Gislaveds kommun för såväl kommuninvånare som besökare.”

 

Årets butik är ett pris som är framröstat av folket och delades ut av Handelsbanken, och i år gick det till ICA Supermarket i Anderstorp.

”Årets service- och handelsföretag har på kort tid lyckats förvandla sin butik till en attraktiv plats för sina kunder. De har visat en genuin vilja att möta kundernas behov och har visat på en exceptionell förmåga att både anpassa sin butik och sitt utbud, till att alltid vara villiga att göra det lilla extra för samhället och kommuninvånarna. Vi hyllar årets service- och handelsföretag 2023, ICA Supermarket i Anderstorp.”

 

Årets turistpris delades ut av Swedbank och gick till Hestraviken.

”Med lyhördhet för marknadens utveckling i kombination med en vilja och ett mod att satsa på nya trender har årets turistföretag skapat en attraktiv destination och ny reseanledning till kommunen. Med en genuin kärlek till naturen har de stärkt sitt erbjudande och utökat verksamheten med Riverside Spa – en produktutveckling och investering som kommer att göra avtryck för besöksnäringen i hela regionen.”

 

Årets företag, som utses och delas ut av Företagarna, gick till Burseryds Mekaniska.

”För över hundra år sedan startade resan till det som idag är ett framgångsrikt företag på den lilla orten. Att ha ett starkt driv och hänga med i utvecklingen har gjort att bolaget fortfarande är en tillverkare som är med i gängorna. Att de dessutom sätter orten på första plats gör dem till en populär granne som alltid ställer upp.”

 

Stort grattis till alla vinnare!

Vision Days 2024

Välkomna till Vision Days On: The Gnosjö Way, den 17-20 september, 2024.

 

Vision Days är vår gemensamma satsning för att stärka näringslivet och företagandet i GGVV-området. Vårt mål är att sätta nationellt fokus på vår viktiga tillverkningsregion och visa hur vi genom god samverkan kan stärka vår region ytterligare, både regionalt, nationellt och internationellt i så kallad Gnosjöanda.

Årets focus, ”On: The Gnosjö Way”, syftar till att utforska framtiden och betydelsen av Gnosjöandan inom områden som innovation, samverkan och attraktion.
Detta gör vi under veckan genom olika föreläsningar, diskussioner och workshops där vi tillsammans närmar oss framtidens företagande och Gnosjöandan 2040.

Veckan är helt kostnadsfri och med våra olika teman under veckan kommer ni som bolag ha möjlighet att bjuda med både företagsledare, ägare, marknadsförare, HR-personal och kanske till och med kunder och leverantörer till de olika eventen.

Vision Days riktar sig både till ägare, företagsledare, medarbetare, politiker, näringslivet och studenter.

Så se till att boka in vecka 38 i kalendern redan nu.

 

Du kan läsa mer om Vision Days och dess innehåll här.

Vill ni vara med och stödja Vision Days som sponsor, eller har några frågor, kontakta projektledare Kristin Danås på kristin@bgr.se